Ruby kini usahawan burung walit

 

Oleh rosmah Dain
Gambar Izham Jaafar

 

Ruby menunjukkan produk keluaran kilangnya.

 

Bagi yang pernah mengenali, pastinya wajah ini tidak asing pada penglihatan mereka. Masakan tidak, wajah milik Rabi’Atul ‘Adawiyah Othman, 30, sering terpapar di media elektronik mahupun media cetak ketika memperagakan fesyen.

Sudah 13 tahun Rabi’Atul ‘Adawiyah atau mesra dengan panggilan Ruby melayari kerjaya sebagai model profesional. Pada masa itu ruang mana yang tidak dimasukinya. Malahan, beliau juga pernah menjadi model bagi pasar raya-pasar raya besar di negara ini.

Dalam kesibukannya mengejar waktu menguruskan perniagaan dan rumah tangga, Ruby yang sempat hadir ke Studio Utusan tetap kelihatan anggun berpakaian tajaan I-Kartini dari KLCC bercerita mengenai kerjaya barunya sebagai seorang usahawan wanita.

Ujar Ruby, beliau menjadi model menerusi sebuah agensi pada tahun 1999, sebelum bergerak sendiri setahun kemudian.

Selepas beberapa tahun berkecimpung sebagai model, Ruby mengambil keputusan untuk meneroka bidang perniagaan bagi memperluaskan skop kerjayanya.

Memegang jawatan sebagai pengarah bagi perniagaan miliknya, alga Prima Sdn. Bhd. iaitu pengilang dan pengeluar produk minuman sarang burung walit dan minuman kolagen sejak empat tahun lalu, Ruby kini sudah boleh berbangga dengan produk keluaran kilangnya yang semakin meningkat.

”Setelah menyedari usia semakin meningkat dan setelah berumahtangga lima tahun yang lepas, saya rasa sudah sampai masanya menceburi bidang yang boleh menjamin masa depan.

”Saya memang sukakan kecantikan. Justeru, produk sarang burung walit ini amat bersesuaian dengan minat saya kerana ia turut membawa rahsia kejelitaan dan kesihatan dalaman,” kata isteri kepada ahli perniagaan, Mohamad Nazari Ahmad itu.

Bahagia dengan kehidupan barunya, Ruby yang mempunyai ketinggian 5 kaki 8 inci itu kini dikurniakan dua cahaya mata berusia lima tahun dan lapan bulan.

Mengakui agak sibuk dengan bidang perniagaan menyebabkan kini dia hanya mengambil sesi modeling sekiranya ada kelapangan. Beliau juga mempunyai agensi modeling sendiri di samping bertindak sebagai pengurus majlis dan menguruskan perniagaan sampingan lain.

”Saya memang sibuk dengan perniagaan, saya melakukan kerja-kerja pemasaran dan banyak bertemu dengan pelanggan di luar. Tambahan pula saya juga merupakan duta alga Prima,” kata Ruby anak kedua daripada lima adik-beradik ini.

Ruby juga berbangga kerana dalam ramai-ramai peniaga yang menghasilkan produk kesihatan berunsurkan sarang burung, hanya terdapat dua pengilang bagi produk ini sahaja di negara ini dan salah satu daripadanya ialah kepunyaan alga Prima sendiri yang terletak di Kulim, Kedah, diseliakan beberapa pekerja.

Justeru dalam tempoh beberapa hari dalam sebulan dia akan berada di kilangnya untuk mempastikan proses mencuci dan menyiapkan sarang burung sehingga menjadi produk kesihatan di kilangnya berjalan lancar mengikut jadual dan permintaan pasaran.

Beliau turut melihat proses awal sarang burung itu dihasilkan, bagaimana ia diambil, dibersihkan, direbus dan kemudian diproses sebagai produk kesihatan.

”Bagi sarang burung mentah, ia akan direbus dan diletakkan gula batu kemudian diminum begitu sahaja untuk mendapatkan khasiat yang unggul,” katanya.

Ruby memberitahu, minuman dan memakan sarang burung telah diamalkan oleh masyarakat Cina yang mengetahui mengenai khasiatnya sejak dulu lagi.

Menurut kajian pakar-pakar pemakanan, sarang burung walit mengandungi Glikoprotein terhasil daripada air liur burung walit yang tinggi dengan protein dan karbohidrat yang berfungsi memberi tenaga, pemulihan organ dalaman dan meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh manusia.

Jelasnya, biarpun masih baru dalam dunia perniagaan, beliau mengutip setiap pengalaman yang ada dan memberikan hanya yang terbaik untuk bidang perniagaan yang diceburinya di samping menimba ilmu daripada insan-insan yang telah lama bergiat dalam bidang ini.

Ruby juga bersyukur biarpun menerima pelbagai kerenah dan jatuh bangun dalam dunia perniagaan ini namun beliau tidak mudah patah semangat. Ruby bersyukur kerana dapat berjuang meneruskan perniagaannya dengan bimbingan rakan kongsinya, Zulkifli Ahmad yang juga abang iparnya.

”Walaupun masih baru dalam perniagaan ini, produk alga Prima mendapat permintaan yang menggalakkan daripada pelanggan. Saya gembira kerana semua orang puas hati dengan produk ini.

”Bukan senang untuk bersaing dalam dunia perniagaan namun kini alga Prima telah berjaya dipasarkan di Brunei, Singapura dan China. Dalam sebulan 40,000 botol minuman alga Prima telah dikeluarkan manakala produk botol yang besar mendapat permintaan lebih 800 botol sebulan dan di negara ini dijual di pasar raya-pasar raya terkemuka,” katanya .

Memandangkan sambutan yang menggalakkan, alga Prima, katanya, akan mempertingkatkan jualan dan mempelbagaikan produk lain berasaskan sarang burung dan kolagen tidak lama lagi.

”Setakat ini alga Prima mengambil sarang burung mentah daripada agen. Kilang di Kulim akan bertindak mencuci dan memprosesnya.

”Tidak lama lagi kita bercadang akan mempunyai rumah sarang burung sendiri untuk menternak burung sebelum memprosesnya sendiri selain melakukan penyelidikan untuk mengkomersialkan produk ini lagi.

“Dalam pada itu saya juga bercadang untuk mewujudkan rangkaian kedai-kedai komersial menjual produk sarang burung keluaran alga Prima,” ujarnya.

Sesiapa yang berminat dengan alga Prima boleh menghubungi talian 03-55233648.

4 Respons

  1. nak tanye, sarang burung walit ne boleh buat untk perubatan penyakit sawan x?

  2. salam,sy ada kwn di cirebon jawa indonesia ingin menjual ladang sarang burung walit dan gedung burung walit.sekiranya pihak berminat boleh hubungi tuan haji saiful no tel 6282154863748 tuan punya ladang sarang burung walit

  3. apa anda berminat membeli sarang burung walet dari indonesia? Tks.

  4. sila layari facebook sya Azmil midan ,,email Azmil.enterprisesabah@yahoo.com sya msi bnyk stok sarang burung yang sudah di proses,jika anda berminat sila hubungi sya 0168020842@0105459811

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: