Kerajaan pantau ternakan burung walet

KUANTAN 9 Dis. – Kerajaan negeri sentiasa memantau aktiviti penternakan walet di seluruh daerah negeri itu dengan melakukan pemeriksaan bagi memastikan pengusaha mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan negeri, Datuk Hoh Khai Mun berkata, pemeriksaan bersama antara jabatan yang terlibat akan dilakukan bagi memastikan pengusaha mematuhi garis panduan tersebut.

“Dalam pada itu, pihak berkuasa tempatan (PBT) masih menunggu keputusan kerajaan negeri untuk pematuhan syarat dan garis panduan lesen walet.

“Bagaimanapun, Jabatan Veterinar kini giat mendaftar premis yang menjalankan aktiviti penternakan walit kerana ia merupakan prosedur biasa sekiranya melibatkan sebarang aktiviti berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Syed Hamid Syed Mohamed (Pas-Kuala Semantan) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang ke-12 di Wisma Sri Pahang di sini, hari ini.

Khai Mun memberitahu, bagi tujuan pelesenan, jabatan akan menjalankan pemeriksaan ke atas premis walet yang memohon melalui PBT dan seterusnya mengeluarkan surat sokongan sekiranya premis berkenaan mematuhi Amalan Baik Penternakan Haiwan (GAHP) walet.

“Setiap permohonan lesen perusahaan sarang itu diwajib melampirkan Sijil Kursus Perusahaan Sarang Burung Walet yang dianjurkan oleh Jabatan Veterinar.

“Semua permohonan lesen yang diterima oleh PBT akan dibawa kepada Jabatan Veterinar untuk mendapatkan ulasan teknikal,” katanya.

2 Respons

  1. sya mau jual sarang walet rumah.081938167543.jakarta

  2. saya mau jual sarang walet rumah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: