Tiada cadangan ganti baja kepada wang tunai

KUALA LUMPUR 1 Dis. – Kerajaan tidak bercadang menggantikan bantuan baja kepada petani dengan wang tunai, sebaliknya beberapa input lain diberikan bagi meningkatkan penanaman khususnya padi.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong berkata, ia bagi memastikan bantuan yang diberikan itu digunakan untuk penanaman padi dan memberikan kesan langsung terhadap pengeluaran padi negara.

”Tiada cadangan untuk menggantikan bantuan baja dengan wang tunai.

”Namun, kementerian mahu memberi input-input lain seperti dari segi kaedah penanaman kepada petani. Mengenai persoalan mengapa bantuan baja tidak sampai (kepada golongan sasaran), kita akan kaji supaya ia dapat ditangani,” katanya di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan asal Datuk Henry Sum Agong (BN-Lawas) yang ingin tahu sama ada kerajaan bercadang menggantikan bantuan baja kepada petani dengan wang tunai serta bantuan baja yang dikatakan tidak sampai ke golongan sasar.

Terdahulu, menjawab soalan asal Ahmad Kasim (PKR-Kuala Kedah) berhubung jumlah import makanan yang dikatakan terus meningkat Tee Yong berkata, ia berlaku kerana faktor iklim dan peningkatan kos pengeluaran.

Sehubungan itu jelasnya, kerajaan mengambil langkah meningkatkan pengeluaran makanan supaya Tahap Sara Diri (SSL) negara dapat ditingkatkan dan seterusnya mengurangkan kebergantungan terhadap import.

”Ini dilaksanakan melalui projek berimpak besar iaitu Taman Kekal Pengeluaran Makanan, Zon Industri Akuakultur, Ladang Kontrak dan Pembangunan Usahawan Asas Tani.

”Pada masa sama, kementerian juga berusaha meningkatkan eksport bagi memperbaiki imbangan dagangan dengan memberi tumpuan kepada komoditi yang bernilai tinggi dan mampu bersaing di pasaran luar iaitu akuakultur, rumpai laut, sarang burung walit, produk herba, sayur-sayuran dan makanan diproses premium,” katanya.

Beliau seterusnya meminta kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang untuk tidak memfokus kepada pembangunan semata-mata apabila banyak tanah pertanian ditukar kepada pembangunan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: