Melabur ke industri sarang burung walet

Posted: Mac 3, 2011 in Uncategorized
Oleh AMIRUL SYAFIQ AZMAN

PROGRAM Transformasi Ekonomi (ETP) yang melibatkan aktiviti pertanian dijangka mampu mencipta 75,000 peluang pekerjaan sepanjang lima tahun akan datang.

Menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar, kementeriannya kini diamanahkan oleh kerajaan untuk melaksanakan 16 buah Projek Permulaan (EPP) membabitkan pelbagai perusahaan pertanian yang merangkumi tiga sub utama iaitu rumpai laut, burung walet dan ikan hiasan.

Menurutnya, melalui pelaksanaan projek tersebut, ia akan mampu membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat dan juga pelatih dalam industri pertanian.

Memperkatakan tentang industri sarang burung walet, Noh melihat ia sebuah industri yang memberi pulangan lumayan. Ia sesuai diusahakan dan dikendali tanpa memerlukan penjagaan makan dan minum burung walit.

Malah, ia juga menawarkan cabang perniagaan keluarga yang boleh diwarisi oleh generasi seterusnya.

Industri sarang burung walet bukan baru di negara ini tetapi tidak ramai pengusahanya, terutama bumiputera.

Semua ini kerana kekurangan maklumat mengenai industri ini. Oleh kerana wujud pendedahan dan digalakkan oleh kerajaan hingga dimasukkan dalam Bajet 2010 dan 2011, industri ini menjadi pilihan ramai termasuk usahawan bumiputera.

Dianggarkan sehingga kini terdapat lebih 10,000 premis membela burung walet di seluruh negara dengan nilai eksportnya lebih RM500 juta.

“Tahun 2011, kita sasarkan mendapat pendapatan RM1 bilion. Kita yakin potensi industri burung walet dapat menyumbang sebanyak RM5 bilion kepada pendapatan negara menjelang 2015,” katanya.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui Agrobank telah menyediakan peruntukan kepada mereka yang berminat untuk menceburi industri sarang burung walet.

Untuk menggalakkan industri ini, kerajaan telah meluluskan RM68 juta wang pinjaman pada tahun 2010.

Untuk pengusaha kecil pula, kerajaan menyediakan bantuan geran. Pada 2010 disediakan peruntukan RM5 juta, dan modal permulaan sebanyak RM10,000 hingga RM30,000 untuk seorang pengusaha.

Oleh kerana ia tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan, maka Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dipertanggungjawabkan dalam industri ini. Untuk itu JPV mewujudkan struktur bangunan pemeliharaan burung walet yang standard di samping menjamin pemuliharaan alam sekitar.

JPV juga akan mengetuai pemantauan terhadap pemeliharaan burung berkenaan sejajar garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Kerajaan Pusat.

Sebelum ini beberapa jabatan kerajaan terlibat seperti Perhilitan dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Bagaimanapun, pengusaha yang ingin membina bangunan burung walit di kawasan PBT maka kebenaran perlu diminta daripada pihak berkuasa berkenaan tetapi bagi di luar kawasan PBT, ia perlu mendapatkan kelulusan daripada Pejabat Tanah. Dengan ada kelulusan ini barulah pengusaha diberi lesen.

Untuk memastikan industri ini berjalan baik, Noh berkata, kerajaan akan menguatkuasakan Garis Panduan Pembangunan Industri Burung Walet Negara yang baru diluluskan.

Garis panduan yang juga disebut 1GP Sarang Burung Walit yang pertama di dunia ini akan membolehkan lebih 50,000 premis rumah burung di negara ini termasuk di Sabah dan Sarawak didaftarkan dengan Jabatan Perkhidmatan Haiwan sebelum dilesenkan oleh pihak berkuasa tempatan yang berkenaan. Antara lain ia bertujuan mengatasi masalah bau, bunyi dan risiko penyakit.

Kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu lagi, kini sesiapa pun boleh melabur dalam industri ini. Caranya melalui pembelian sebuah rumah burung walet berserta tapak rumah yang dimajukan sebagai Ecopark.

Harga bagi sebuah rumah burung walet yang ditawarkan ialah RM200,000 hingga RM320,000. Rumah burung walet ini turut dilengkapi peralatan audio untuk memanggil burung tersebut.

Hasil sarang burung walet boleh mencecah daripada RM10,000 sehingga RM20,000 sebulan.

Secara umumnya, sarang burung walet ini diperbuat daripada air liur haiwan tersebut dan mempunyai kualiti tertentu dengan nilai harga yang berbeza berdasarkan jenis dan warna.

Khasiat sarang burung walet banyak diperkatakan sejak dulu lagi. Ia yang mampu melancarkan fungsi paru-paru, perjalanan darah, menambah daya ketahanan badan, meningkatkan kekuatan jantung dan banyak lagi untuk kesihatan manusia.

Permintaan terhadap sarang burung walet semakin tinggi dan berterusan terutama untuk pasaran luar negara termasuk di Hong Kong, China, Taiwan dan Korea dan harga sarang burung tersebut mencecah RM5,000 sekilogram mengikut kualiti.

Industri sarang burung walet telah mencetuskan satu lagi industri yang berpotensi besar bagi semua usahawan untuk merealisasikan kehidupan mewah selain daripada bidang-bidang perniagaan yang lain.

Mungkin selepas ini lebih banyak kewujudan blok rumah seperti ‘kubu’ tidak lagi mengundang seribu pertanyaan kepada kita.

Advertisements
Komen-komen
 1. iskandar berkata:

  saya punya sarang walet saya minta no tlp

 2. iskandar berkata:

  kalau yang warna kemerahan berapa satu kilo & kami minta no tlp

 3. sabri berkata:

  kami beli semua jenis sarang burung walit (mangkuk, oval, sudut atau patah-patah). penjual diminta menyediakan minimum 10kg sebulan. hubungi sabbismarck@gmail.com

 4. FIZAN berkata:

  SAYA ADA MENJUAL SARANG BURUNG WALIT DARI GUA MADAI…
  SARANG BURUNG YANG BELUM PROSES 1 KG RM 3400 ++ …
  SARANG BURUNG YANG SUDAH PROSES 1KG RM 12000 ++ …
  SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI SAYA DI TALIAN 0138029965 / 0138109965 ( FIZAN )

 5. dyla berkata:

  saya mempunyai sarang burung..arga mengikut quality dan quantity..

  dyla:0173300176
  email:selyeo@yahoo.com..

  tq..

 6. matoz berkata:

  2 kg-10 kg ..mangkuk 12.800, sudut 10.000, bs 7.000
  stok ready…hub. 085 294 525 222 .matoz

 7. ashraf berkata:

  harga skarang 1kg brapa,,,
  t,qqq??????

 8. Adnan Nordin berkata:

  Saya berminat untuk melabur sarang butung walit, dengar-dengar jika melabur lot rumah/tapak akan menjadi hak milik kita kekal selepas habis bayar. Dengar-dengar pun modalnya yang minima hanya RM5000.00, dan perolehannya berterusan seumur hidup. Adakah lokasinya terdapat di sekitar Johor. Jika ada, saya berminat dan saya ingi tahu lebih lanjut

 9. ahmad berkata:

  Saya punya sarang burung no tlp saya 081325055525

 10. penjual sarang walet berkata:

  salam sy ada sarang burung walet utk d jual…
  yg belum d cuci lg (kotor) PERKILO (1kg)-RM3800,,
  Harga boleh kurang lg sikit2..
  KALAU BERMINAT,,SY BOLEH MMS GAMBAR N BINCANG HARGA,,
  hubungi 012-9201099 (PN.NISA)

 11. fariq berkata:

  salam,

  saya mempunyai bekalan sarang burung walet. harap saya dapat berjumpa dengan syarikat yang betul2 serius untuk membeli.

  hubungi saya Fariq 012-6224771

 12. shahir/jai berkata:

  salam…,saya mempunyai sarang burung walit(belum dicuci) 10kg keatas dan ingin mencari pembeli dengan harga rm3000=1kg(sekitar johor bahru,mersing)… Sesiapa yg berminat,hubungi saya (shahir)01112923257 atau (jai)0107060800….tq..

 13. ibrahim berkata:

  Saya ingin melabur. Sarang burung wlet

 14. mahadir berkata:

  sy ad sarang burung walid….dkt mane area trengganu yang membeli sarang burung walid???

 15. Mohd agus berkata:

  Sy Ada tanah dipekan pahang, dan saya Ingin me labour dalam sarang burung walid ini…. Ada sape2 boleh bantu sy…

 16. ESMOND berkata:

  i got sell o so pls call me 0104377633

  AAA 1KG=10,000
  AA 1KG = 7,000
  A 1KG = 5,000

  sudah siap semur…

  • ESMOND berkata:

   SAYA ADA MENJUAL SARANG BURUNG WALIT DARI KL / MALAYSAI…
   SARANG BURUNG YANG SUDAH PROSES 1KG RM 9,000 ++ …
   SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI SAYA DI MALAYSIA ( 010-4377633 ESMOND)

   AAA 1KG = 9000++…
   AA 1KG = 7000+++…
   A 1KG = NO SELAS NOW ~~

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s